Nekategorizirano

Razvoj Nove Blagovne Znamke

Kako ustvariti uspešno blagovno znamko? Blagovna znamka je veliko več, kot le izbira imena in dizajn logotipa. Velike znamke gradijo jasna misija, zanje značilna pozicija delovanja in unikatna identiteta. V kolikor pri izgradnji svoje blagovne znamke pomislite na dolgoročne aspekte razvoja vaše organizacije, ste na dobri poti.

Potrebnega je veliko poguma, da si upaš biti drugačen.

Vsi želimo biti del nečesa večjega. Želimo sodelovati pri nečem, kar je resnično pomembno in kar bo spremenilo svet na boljše. Želimo si visoko dvigniti našo zastavo in jo s ponosom pokazati svetu. Del izgradnje velike blagovne znamke je izražanje namena delovanja, za katerim lahko s ponosom stojijo tudi drugi. Izgradnja blagovne znamke zajema veliko več, kot le izbiro imena in dizajn logotipa. Velike znamke gradijo jasna misija, zanje značilna pozicija delovanja in unikatna identiteta.

Ne glede na to ali je vaša prodaja usmerjena na posameznika ali podjetje, morate pritegniti pozornost posameznika z unikatnimi željami, potrebami in problemi. Jasna in emocionalno bogata zgodba vam omogoča, da vaš kupec razume kaj ponujate in kako se razlikujete od konkurence.

Branding proces GameVan

Štirje pomembni nasveti, ki jih je dobro upoštevati pri razvoju nove blagovne znamke

OSREDNJI PLAMEN

Vsaka organizacija potrebuje svoj osrednji plamen, ki ji daje energijo. Namen, zaradi katerega obstaja. Lahko vam pomagamo zanetiti iskrico, povečati ogenj ali pa ga zanetiti znova, da bo večji kot kadarkoli prej. Za vsak ogenj je najprej potrebna iskrica, ki lahko kasneje proizvede energijo z izjemno močjo.

BRANDING NI ENAKO KOT MARKETING

Pri brandingu vedno gledamo dolgoročno, mimo dejavnosti, ki jih organizacija opravlja v nekem trenutku. V ospredje dajemo vprašanje ‘zakaj?’ in gradimo odnose, ki trajajo. Blagovna znamka je navsezadnje razlog, zaradi katerega se posameznik odloči za nakup. Ponuja mu vrednost, marketing pa mu jo odvzema.

LEDENA GORA

Blagovna znamka ni le ena stvar. Je sestavljanka večih, skrbno izgrajenih delov, ki skupaj jasno ustvarjajo sloves organizacije. Le vrh ledene gore je viden navzven – pri vaši znamki sta to najenostavnejši obliki izraza – ime in vizualna podoba. Prava vizualna podoba postane skozi čas sinonim blagovne znamke, njenih lastnosti in izkušenj.

MOČNA POZICIJA

V srcu vsake blagovne znamke leži razlikovanje od drugih. V kolikor želite, da bi imela vaša znamka močno pozicijo na trgu, mora ta izvirati več kot le iz dobre ideje. Dobro pozicioniranje na trgu navadno izhaja iz preseka Vrednosti, Razlikovalnosti in Zunanje podpore vsake znamke. Bolj kot je vaša znamka drugačna od ostalih, večjo vrednost lahko ponuja.

Študija primera: AirBnb
Iz stare podobe v novo - AirBnbAirBnb je bil ustanovljen leta 2008 kot Air bed & breakfast in se razvil v najuspešnejšo spletno platformo za najem/oddajanje stanovanj na kratek rok. V 6 letih so uporabniki platforme skupaj gostili več kot 15 milijinov gostov v več kot 34.000 mestih in 190 državah. Podlaga za nastanek nove blagovne znamke AirBnb je bil občutek pripadnosti, ki so ga oblikovalci izjemno dobro upodobili v njihovem novem znaku. Njihov znak je dobil celo svoje ime – “Belo”, naj bi bil po mnenju večine do sedaj najboljša upodobitev občutka pripadnosti.

Iz stare v novo podobo

Študija primera AirBnb - GameVan branding proces

Design Studio iz Londona je v svojem poročilu navedlo, da je bil največji izziv zadnje razumeti kulturo AirBnb skupnosti, zaradi česar so ustvarjalci preživeli precej časa v različnih AirBnb nastanitvah po celem svetu. Obiskali so več kot 13 mest, razporejenih po 4 kontinentih. Stanovali so pri 18 gostiteljih in opravili kar 120 intervjujev z zaposlenimi. Postali so celo AirBnb gostitelj, da so pridobili izkušnjo tudi iz vidika gostitelja.

V svojem procesu raziskovanja so spoznali, da imajo ljudje ob stiku z znamko Airbnb občutek pripradanja skupnosti, ki pa takrat ni bil komuniciran. Te smernice so takrat postale glavno vodilo organizacije, ki je s tem naredila velik korak stran od konkurenčnih blagovnih znamk. Občutek so pretvorili v vsa stična mesta, s katerimi blagovna znamka komunicira s končnimi uporabniki.

Oglejte si video, s katerim je Airbnb pojasnil svoj novi znak.

Proces rebrandinga pa se ni končal tukaj, temveč se je nadaljeval tudi v prenovi njihove spletne platforme. Poleg izjemno poenostavljene, čiste in vizualno prijetne uporabniške izkušnje je Airbnb tudi na spletu komuniciral občutek pripadnosti s tem, da je povabil vse zainteresirane k soustvarjanju. Primer ene izmed takšnih akcij je bil “Make your own Belo”, kot ga lahko vidite spodaj na sliki.

V kolikor bi radi izvedeli kaj več informacij o razvoju nove blagovne znamke, si lahko preberete več tukaj

Veličina obstaja v vsaki organizaciji

Veličina obstaja v vsaki organizaciji, potrebno jo je le poiskati globoko v njej.

V začetni fazi so organizacije zasnovane na temeljih veličine. Z rastjo in povečevanjem dela lahko to veličino velikokrat zakrijejo dnevne aktivnosti in želje kupcev. S tem včasih sijoče zlato počasi bledi in izgublja barvo. Ponekod pa se spremeni v kos črnega premoga.

Zaradi pomanjkanja časa, ki ga podjetje porabi za izvajanje dnevnih operacij, se je velikokrat težko ustaviti in opomniti, kaj nas v resnici dela velike. Trdno smo prepričani, da obstaja v vsakem podjetju veličina, s katero lahko doprinese nekaj svetu. Ne glede na to kako daleč je potrebno kopati, vedno lahko dosežemo in obrusimo tisti košček zlata, da bo ponovno zažarel v polnem sijaju.

Iskrenost v komunikaciji

Ustvarjanje kvalitetne blagovne znamke je lahko težko, ampak ne nujno tudi kompleksno. V njenem jedru se vedno navezuje na eno stvar – iskrenost. Zakaj je iskrenost tako pomembna?

    • Najlažje je povedati resnico
      Veliko lažje je preprosto povedati resnico, kot pa si izmisliti skupek laži, ki bi vam bile najbolj všeč.
    • Naredila vas bo boljšega
      Ko boste iskreni do sebe in drugih, boste postali boljši pri tem kar počnete. Tako vaši zaposleni, kot vaši kupci vam bodo za to izjemno hvaležni.

Kdaj v razvoj blagovne znamke?

Spreminjanje in razvoj že obstoječe blagovne znamke je velikokrat neizogiben korak na življenjski poti organizacije. Ker je vrednost vaše blagovne znamke enaka vašemu slovesu, morate pred spremembo naprej vedno oceniti že obstoječe stanje – “Kaj drugi govorijo o vas, ko vas ni zraven?”

Lahko imajo prav ali ne, zaznava je ogledalo realnega stanja. Ko dobro razumete trenutno stanje, morate določiti kakšno vrsto zaznav bi si želeli v svoji idealni prihodnosti. Seveda mora ta zaznava sovpadati z dejavnostmi in produkti vaše organizacije. V trenutku, ko sta sliki trenutnega in idealnega stanja jasni, se bo razjasnila tudi pot, ki jo morate prehoditi.

V kolikor na tej poti potrebujete kakršnokoli pomoč ali nasvet, vam bomo z veseljem priskočili na pomoč. 
Kontaktirajte nas na [email protected] in začnimo projekt!

 

Author